2019-nCoV és influenza A, B teszt

Antigén gyorsteszt orr- vagy garatváladékból

 Kinek ajánljuk?

– Mindazoknak, akik szeretnék megtudni, hogy a teszt időpontjában fertőzök lehetnek-e?

– Akik orvosi vizsgálatra terveznek menni és annak előfeltétele az antigén gyors teszt felmutatása. (a legtöbb magánorvosi szolgáltató az antigén gyors teszt eredményét elfogadja)

– Aki idős rokonait szeretné meglátogatni, de csak a teszt elvégzése után vállalják fel a találkozást.

– Olyan munkáltatóknak, akik szeretnék „homeoffice-ból” visszahívni a dolgozóit és szeretnék tudni, hogy van-e köztük olyan, aki Covid-19 vagy influenza vírussal fertőző lehet.

Antigén gyorsteszt (Antigén mobilteszt) jellemzői:

– DIREKT VÍRUSKIMUTATÁSON ALAPULÓ GYORSTESZT

– MINTAVÉTEL A GARATBÓL VAGY AZ ORRBÓL TÖRTÉNIK

– A SZEROLÓGIAI GYORSTESZTEKKEL SZEMBEN, SOKKAL PONTOSABB EREDMÉNYT MUTAT 15 PERCEN BELÜL

– ELŐ- ÉS UTÓSZŰRÉSEKRE JAVASOLT

Az antigén mobilteszt 15 percen belül ad eredményt egy egyszerűen nyerhető nasopharyngeális (garatváladék) mintából, a vírusantigén direkt kimutatásával.

Így a teszt arra válaszol, hogy a páciens a mintavétel időpontjában fertőző lehet-e.

 

Szemben az IgM és IgG kimutatására szolgáló tesztekkel, amelyek egy esetlegesen korábban lezajlott fertőzést mutathatnak ki, ez a teszt direkt módon a vírus jelenlétét detektálja. A COVID-19 ill.influenza A és B antigénre való specificitása 95%, szenzitivitása 70%

A páciens mintavétel előtti előkészületei: A mintavétel eredményének pontossága érdekében a mintavétel előtti 6-8 órában tilos a páciensnek ennie, innia, fogat mosnia, dohányoznia, vagy bármilyen olyan tevékenységet végeznie, amivel befolyásolhatja a nyálkahártya váladékának sűrűségét, összetételét.

A teszt teljesítménye

Érzékenység – Specifitás  Az rt–PCR-rel összehasonlítva szenzitivitása 60%, érzékenységi küszöbe 85,7%, specifitása 100%, pozitív prediktív értéke: 100%, negatív prediktív értéke 85,2%, összesített érzékenysége 87,9%.

Interferencia, keresztinterferenciái: A teszt vizsgálata során semmilyen egyéb humán baktériummal és vírussal való keresztérzékenységi reakciót nem mutattak ki.

A páciens mintavétel előtti előkészületei: A mintavétel eredményének pontossága érdekében a mintavétel előtti 6-8 órában tilos a páciensnek ennie, innia, fogat mosnia, dohányoznia, vagy bármilyen olyan tevékenységet végeznie, amivel befolyásolhatja a nyálkahártya váladékának sűrűségét, összetételét.

 

2019-nCoV IgG/IgM gyorsteszt vérből

A koronavírus (2019-nCoV IgG/IgM) gyorsteszt az ujjbegyből vett vérből (szükséges mennyiség: 20µl) kimutatott ellenanyag vizsgálat.

Ez azt jelenti, hogy nem magát a vírust mutatja ki a szervezetben, hanem a vírus szervezetbe jutását követően az immunrendszer válaszreakciója során termelődő két ellenanyagot (IgM és IgG).
Az IgM a fertőzés korai szakaszában termelődik, és meglévő vagy nemrég lezajlott fertőzésre utal, míg az IgG valamivel később, a fertőzés 5. napja körül kezd termelődni, és hosszú távon a szervezetben marad.  A teszt a feltételezett fertőzés időpontjától számított 5. naptól mutatja ki annak meglétét, az átvészelését 3 évig jelzi.

Pontosság a PCR-ral összehasonlítva:

  • IgG érzékenység 100%, specificitás 98%
  • IgM érzékenység 85%, specificitás 96%

A teszt elvégzését követően 10 perc múlva láthatjuk az eredményt, ami megmutatja, hogy az elmúlt időszakban már átesett-e a betegségen, vagy jelenleg is zajlik-e, csak tünetmentesen, illetve azt is mutathatja, hogy Ön még nem találkozott a korona vírussal. Természetesen az eredmény a helyszínen megvárható.

Fontos kiemelni, hogy a fertőzés kezdeti szakaszában előfordulhat, hogy a szervezet még nem termel kimutatható mennyiségű ellenanyagot, így a tesztet később érdemes megismételni.

A rendelőben kizárólag tünetmentes személyek tesztelését végezzük, előjegyzés alapján. Amennyiben a helyszínen kiderül, hogy hőemelkedése vagy láza van és köhög a tesztet sajnos nem áll módunkban elvégezni.

 

 

A tesztelés menete:

 

  1. A tesztet előjegyzés alapján, időpontra érkezve végezzük, lehetőleg kísérő nélkül jöjjön. A rendelő ajtaját zárva kell tartsuk, kérjük jelezze telefonon (+3612074561), ha megérkezett. Maszk viselése kötelező. A teszt elvégzése előtt nyugodtan lehet inni és enni, viszont legyen kedves kezét szappannal megmosni és ne krémezze be!
  2. A szappanos kézmosást a rendelőben meg kell ismételni, majd ujjbegyét megszúrva néhány csepp vért veszünk a teszt elvégzése érdekében.
  3. 10 perc várakozás után közöljük az eredményt, melyről értékelést is adunk.

 

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy amennyiben Önnek pozitív teszteredménye születik, ebben az esetben kötelességünk az illetékes járványügyi hatóságot tájékoztatni, és a további teendőkről ők döntenek.